Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2010 18:35 - Стартира хипотерапия за деца с увреждания
Автор: balizpleven Категория: Други   
Прочетен: 1941 Коментари: 0 Гласове:
4




image

В началото на месец май 2010г. стартира първото от планираните мероприятия, осъществени със средствата, набрани чрез благотворителна кампания „Деца помагат на деца”, подкрепена от информационният портал Рlevenlive.com.

Припомняме ви, че по повод празника 1 март, деца от плевенските училища изработиха мартенички, които бяха продавани без фиксирана цена и бе набрана сумата от 451 лв. Паралелно ни подкрепиха й работниците и служителите от ВАП Продакшън АД дариха сумата от 455 лв., която беше прибавена към средствата, събрани от благотворителната акция.

Планираните за реализация в кампанията инициативи, насочени към децата и лицата с увреждания, са:

Ш      Хипотерапия, прилагаща се за лечение за хора с проблеми в мускулно-скелетната система и някои интелектуални затруднения, която ще се реализира със съдействието на конна база в с. Рибен;

Ш      Плувна терапия, насочена към развитие на сетивата и координацията, преодоляване на изолацията и интегриране чрез спорт на деца в неравностойно положение, която ще се провежда в Аквацентър „Финес” Плевен;

Ш      Провеждане на спортен празник на 1 юни 2010г. (Деня на детето) за деца и младежи с интелектуални и физически затруднения. Мероприятието ще се организира в „Градската градина” като игрите ще бъдат съобразени с възрастта и заболяванията на участниците, а тези, които не могат да се състезават ще предадат посланието си чрез рисунки с тебешир върху асфалта.

Ш      Двудневна екскурзия, планирана за 19 и 20 юни 2010г.

Една от планираните инициативи е хипотерапия за деца и младежи с физически и интелектуални затруднения. Хипотерапията, което на гръцки означава „лечение с помощта на кон”, е вид анималотерапия, при която основно средство е общуването с конете и ездата.  Тя е ефективна лечебна физкултура. От края на 50-те години на 20 век започнали да я използват при психични и неврологични заболявания, а вече в 45 страни в Европа и Северна Америка са създадени центрове за лечебна конна езда. Хипотерапията се използва при нарушения на опорно-двигателния апарат, атеросклероза, черепно-мозъчни травми, полиомиелит, стомашно-чревни заболявания, простатит, сколиоза, умствена изостаналост. Общуването с конете дава устойчив положителен емоционален фон, който сам по себе си е целебен.

На 04 май 7 деца и младежи с физически и интелектуални увреждания посетиха конна база “Нортен Гонг” с. Рибен, Община Долна Митрополия. С помощта на треньора Трифон Дацински децата отблизо наблюдаваха и се докоснаха до конете, даваха им лакомства и се запознаваха с тях. След изпълнения с емоции и нови преживявания ден, се разделиха с новите си приятели с обещанието най-смелите следващият път да се качат на кон.

image

image





image



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: balizpleven
Категория: Други
Прочетен: 252161
Постинги: 75
Коментари: 2
Гласове: 30
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930