Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2010 19:33 - Водна рехабилитация за деца и младежи с увреждания
Автор: balizpleven Категория: Други   
Прочетен: 3107 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 03.06.2010 00:34


Рехабилитацията във водна среда е част от комплексното лечение на децата с увреждания. Нейното съчетание с елементи от плуването е един от  методите за въздействие  върху статико-динамичното развитие. DatsoPic 1.0 © 2006 by Andrey DatsoКато част от околната среда, водата може да се прилага като средство за рехабилитация.   Целта е, използвайки физичните свойства и елементи на водата, да се създаде благоприятна среда за развитие на двигателни умения и навици. Температурният фактор на водата подпомага усета за сетивност, закалява организма и рефлекторно засилва имунитета. Подемната сила подпомага олекотяването на тялото във водата, чрез което се създава възможност за извършването на по-голям спектър от упражнения, което е особено полезно при деца с двигателни увреди /Детска церебрална парализа и други/.  Плътността на водата въздейства двустранно: облекчаващо и подпомагащо движенията за извършването на упражнения и използването като съпротивителна сила за укрепване на двигателният апарат. Тази нетипична среда на рехабилитация въздейства върху развитието на сърдечно-съдовата и дихателната система, укрепването на костно-мускулният апарат, балансирането на възбудните и задръжни процеси на нервната система. Всичко това прави плуването изключително подходящ спорт, за децата с физически и интелектуални затруднения. Защото децата с умствени увреждания живеят в собствен свят и трудно се подчиняват, но и те са деца като всички останали и обичат игрите. Ако плуването им бъде поднесено от приятел, на когото имат доверие, то няма нищо по-хубаво от контакта с водата, който носи на тези деца положителни емоции и закалява телцата им.
Именно за това част от средствата, набрани чрез дарителската кампания „От деца за деца” на информационният портал PlevenLive.com и с дарения от служителите от ВАП Продакшън ЕООД се използват за провеждане на групи по плувна терапия  и водна рехабилитация за деца и младежи с увреждания. Заниманията се провеждат в закрития басейн на Аква център "Финес" - Плевен, където ни бе предоставена възможността да ползваме комбинирано басейна и джакузито. Изказваме искрената си благодарност на управителя на центъра, който направи отстъпка на групите, организирани от нас.
Вече бяха проведени
три групи, състоящи се от по 6-7 деца и младежи с физически и интелектуални затруднения, придружавани от специалисти – рехабилитатор, кинезитерапевт и ерготерапевт. Сред тях има такива, за които няма по-подходящ спорт от плуването. Надявам се от снимките достатъчно ясно да личи радостта и ентусиазмът им. Както вече казах, децата са с различен тип увреждания, но ги обедини радостта им от контакта с водата.

Катина Василева

image

image

image

imageimage

image


image

image
 


Тагове:   младежи,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: balizpleven
Категория: Други
Прочетен: 252156
Постинги: 75
Коментари: 2
Гласове: 30
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930